Meteen naar de inhoud

WERKWIJZE

Het uitgangspunt van mijn werkwijze is “biomechanica”: Een bewegingsleer waarbij bewegingen van gewrichten, spieren en ledematen bestudeert wordt. 

Om goed te kunnen bewegen, of je nou loopt, schaatst of tennist, moeten de bewegingen tussen gewrichten, spieren, pezen, banden en zenuwen  goed op elkaar afgestemd worden.  Dit is dus ook het geval op de fiets. Een blessure aan de knie hoeft niet perse bij de knie vandaan te komen, dit kan ook door een ander onderdeel uit de bewegingsketen komen. Wanneer een bepaalde afstelling van de fiets niet correct is heeft dit negatieve invloed op de rest van de houding en beweging.

Belang goede fietspositie

Het belang van een goede positie op de fiets wordt vaak onderschat. Dit is jouw kans om pijnvrij en met een optimaal wattage de toekomst tegemoet te fietsen. 

De repeterende beweging van het fietsen kan voor ernstige blessures zorgen als de fiets niet correct afgesteld is. Ook kleine en veelvoorkomende ‘fietspijntjes’ horen er niet bij en kunnen vaak verholpen worden. Voorkom dat je klachten ontwikkeld of dat klachten verergeren en ga voor de wetenschap dat elke trap ‘raak’ is. 

De ideale fietspositie bereiken d.m.v. bikefitting

In een bikefit bereik ik de ideale fietspositie voor jou waarin prestatie en gezondheid op de fiets centraal staat. Vooral de gevolgen van een slechte houding op de gezondheid op lange termijn worden vaak onderschat. Zorg dat je dit niet overkomt en laat je fiets afstellen tijdens een bikefitting. Ook al zit je al jaren in dezelfde houding. 

Goede Fietspositie
goede fietspositie

Aanpassen van de fietspositie tijdens de Bikefit

Ik ga niet uit van gemiddelden, maar kijken naar jouw specifieke situatie bij het aanpassen van je positie op de fiets. Diverse variabelen spelen hierbij een rol, zoals je fysieke gesteldheid. Denk dan aan: gewicht, flexibiliteit, huidige of oude blessures, beenlengteverschil, scoliose, etc. Ook je leeftijd, de doelen die je wenst te behalen en het type fiets waarop je rijdt zijn belangrijk bij het bepalen van de ideale zit op de fiets. 

Bovendien krijgt je adviezen mee hoe je door aan jouw lichaam te werken de fietspositie nog verder kan perfectioneren.

Afstellen van de racefiets

Bij het afstellen van de racefiets(of mountainbike, tijdrit/triathlonfiets, veldritfiets, of gravelfiets) is elk onderdeel van belang: de lengte van het crankstel, de breedte en geometrie van het zadel en het stuur, de stuurpen en zadelpen en natuurlijk de schoenplaatjes. 

We nemen samen tijdens de bikefitting elk onderdeel onder de loep, ik stel het optimaal af en voorzie je van advies als er zaken beter kunnen. Als er nog ruimte voor verbetering overblijft na de bikefit hoor je dit ook altijd van mij! Denk dan bijvoorbeeld adviezen voor een volgend frame als het huidige frame eigenlijk te groot of te klein is.
Ik ga er bij iedereen voor om de best mogelijke fietspositie te creëren. Correcte afmetingen van de verschillende onderdelen zijn hiervoor onmisbaar. 

Mocht je liever voorafgaand aan de complete bikefit al willen weten of alle onderdelen op uw fiets geschikt zijn voor jou, dan is het raadzaam om eerst langs te komen voor een advies bikefit.

goede fietspositie
goede fietspositie

Verschillende typen bikefitting

Ik bied verschillende bikefits aan. Kijk onder het kopje bikefitting voor de verschillende typen bikefits. Ook help ik je graag als je op zoek gaat naar een nieuwe fiets. Hiervoor kunt je langskomen voor een aankoopadvies. Ik kan je dan precies vertellen waar je nieuwe fiets qua maat en materialen aan moet voldoen. Omdat de Biomechanieker volledig onafhankelijk is van welk merk dan ook zal er altijd puur en alleen naar jouw belang gekeken worden en in jouw belang gehandeld worden.

Na de Bikefitting

Na een bikefit bij de Biomechanieker hoef jij je niet meer aan je fiets aan te passen, maar is jouw fiets volledig aan jou aangepast en kun je ontspannen en pijnvrij het beste uit jezelf halen. In de periode na de bikefit blijf ik graag in contact om de vorderingen te volgen.