Nekpijn tijdens het wielrennen, schouderklachten of pijn tussen de schouderbladen… Hele vervelende klachten om mee te maken te krijgen. Nek- en schouderklachten hebben direct impact op het fietsplezier waardoor je geneigd zal zijn de fiets aan de kant te schuiven. Veel klanten die ik zie tijdens de bike fits geven aan hier last van te hebben. Na de bikefitting is dit gelukkig 9 / 10 keer verleden tijd! Wat zorgt voor deze vervelende nekpijn en schouderklachten? De meest voorkomende redenen zal ik bespreken in deze blog over nekpijn tijdens het wielrennen.
Zelf direct aan de slag met het verbeteren van je fietshouding? Hier vind je de DIY(Do It Yourself) Bikefit.
Nekpijn als beginnende fietser
Ben jij net begonnen met wielrennen? Bereidt je dan alvast voor… Eigenlijk elke beginnende fietser/ wielrenner krijgt met nekpijn te maken. Door de voorovergebogen houding moeten de nekspieren veel harder aan het werk dan ze gewend zijn. Dit zorgt voor meer spanning in de nek en dit kan vaak tot serieuze nekpijn leiden. Gelukkig zullen deze nekklachten snel minder worden naarmate het lichaam gewend raakt aan de positie op de racefiets!
Nekklachten als gevorderde fietser?
Heb jij als ‘gevorderde’ fietser/ wielrenner nog steeds last van nek- of schouderklachten? Dan zijn er 4 veel voorkomende redenen waarom je hier last van kan hebben.
Nekpijn en schouderklachten tijdens het wielrennen door een te breed stuur
Als een fietsstuur niet de goede breedte heeft zorgt dit voor een gespannen houding op de fiets. Je kunt niet comfortabel leunen op het stuur wat zorgt voor spanning in de schouders en nek. Lees mijn blog over een goed stuur voor de racefiets eens om uit te zoeken of dit ook voor jou geldt! Een verbetering van de stuurbreedte levert bijna altijd ook een verbetering op in de pijnklachten die ervaren worden. Ook pijn tussen de schouderbladen wordt vaak veroorzaakt door een te breed stuur.

Onvoldoende kracht in de rompspieren
Wanneer je beschikt over een sterke rompstabiliteit/ core stability dan zul je minder snel nek- en schouderklachten ervaren tijdens of na het wielrennen. Doordat er minder gewicht opgevangen wordt in de rug en door de rest van de rompspieren komt er meer gewicht op de schouders te hangen. Dit heeft weer meer spanning in de nek/ schouders/ bovenkant rug tot gevolg.
Veel fietsers besteden alleen maar aandacht aan het fietsen en vergeten de rest van het lichaam goed te onderhouden. Goed nieuws! Als jou dit betreft is de oplossing nabij mits je over voldoende doorzettingsvermogen en motivatie beschikt. Een goed schema voor core-stability kan je waarschijnlijk een heel eind op weg helpen!

Nekpijn tijdens het wielrennen door een te hoog of te laag afgesteld stuur
Gek genoeg zie ik vaker nekklachten door een te hoog stuur dan door een te laag stuur. De gedachte die bij veel fietsers/ wielrenners heerst is dat een hoger stuur minder snel nekklachten geeft. Maar wat heel vaak ontstaat door deze aanpassing is een té hoog stuur. Een te hoog afgesteld stuur zorgt sneller voor een bolle rug tijdens het fietsen. Door een bolle rug zal je de nek meer op moeten tillen om de weg goed te zien. Dit leidt direct tot een grotere belasting van de nekspieren. Maak terwijl je zit maar eens een bolle rug. Wat gebeurd er? Juist, je gaat automatisch meer naar beneden kijken.
Ook ontstaan er sneller schouderklachten en pijn tussen de schouderbladen bij een stuur wat te hoog staat doordat de schouders niet ‘ontspannen’ naar beneden kunnen hangen. De schouders worden eigenlijk geforceerd omhoog geduwd wat op termijn klachten tijdens het fietsen zal gaan geven.
Nek- en schouderklachten tijdens het fietsen door een verkeerd zadel en/of crankstel
Dit is misschien niet het meest voor de hand liggend, maar wél een veelvoorkomende reden dat er nekpijn of klachten aan de schouders optreedt tijdens het fietsen. Door een te lang crankstel of een te smal fietszadel (of een combinatie van beiden) wordt er snel een positie gecreëerd met naar achteren gekantelde heupen. Dit heeft als gevolg dat je met een bolle rug komt te fietsen met de zojuist beschreven pijn als gevolg.

De oplossing voor nekpijn en schouderklachten tijdens het wielrennen
Door zelf goed uit te zoeken welke van bovenstaande redenen voor jou opgaan kun je de nek- en schouderklachten verminderen. Als je hier hulp bij nodig hebt help ik je graag tijdens een bikefit! Ook voor iedereen die graag zelf zijn fietshouding verbeterd heb ik een videocursus ‘DIY-Bikefit’ ontwikkeld.
Het is extra belangrijk om bij de aankoop van een nieuwe fiets direct te zorgen voor een goede lengte crankstel, en goede zadelbreedte en een goede stuurbreedte. Daardoor is de kans op nekpijn al vele malen kleiner!
Uitgelichte foto door wijlen Arjan van Essen