Meteen naar de inhoud

Wat is een goed zadel voor de racefiets? Onze top 5 zadels!

  • door
goed zadel racefiets

Niets is zo belangrijk als een goed zadel op de racefiets of mountainbike. Dit onderdeel zorgt voor een groot gedeelte voor het gevoel van comfort of ongemak tijdens een rit op de fiets. Helaas worden veel van de nieuwe fietsen standaard afgemonteerd met zadels van weinig kwaliteit en een ongeschikte vorm/ geometrie. Het draait bij de verkoop er vooral om hoe het eruit ziet en helaas minder erom hoe lekker het zit.

Te smalle zadels

Wat wij het meeste zien zijn zadels die te smal zijn. Door de te smalle vorm worden de zitbotjes dan te weinig ondersteund, wat ervoor zorgt dat er zitvlakklachten ontstaan. Een klacht die ook regelmatig te herleiden valt tot een te smal zadel is onderrugpijn. Dit ontstaat doordat de renner zijn zitvlak (vaak onbewust) gaat ontlasten door de heupen naar achteren te kantelen. Het effect hiervan is het fietsen met een bolle rug, wat vaak onderrugklachten tot gevolg heeft. Een ander gevolg hiervan kunnen nekklachten zijn. Een renner die met een bolle rug fietst moet zijn nek meer naar achteren kantelen om voldoende te zien dan een renner die met een rechte rug fietst. Dit extra kantelen van de nek kan voor serieuze nekklachten, of klachten tussen de schouderbladen zorgen. Een goed zadel voor de racefiets of mountainbike is dus niet vaak direct bij aanschaf van de fiets gevonden.

Zitbotmeting

Wat we regelmatig meemaken zijn renners met bovenstaande klachten die toch erg verrast zijn dat deze klachten voortkomen uit een ongeschikt zadel omdat ze eerder een zitbotmeting hebben gedaan en daarop de keuze voor het zadel hebben gebaseerd. Wat er hier fout is gegaan, is dat er bij de zitbotmeting vaak letterlijk alleen de breedte van de zitbotten gemeten wordt. Maar de breedte van de zitbotten is niet de enige variabele die ervoor zorgt hoe jouw ervaring in een zadel is. Een goed zadel voor de racefiets wordt pas gevonden als er ook rekening wordt gehouden met de omvang van de bovenbenen, de spieropbouw in de bilspieren en hamstrings, de flexibiliteit in de onderrug, hoe diep (of hoog) je zit, een rotatie in de heupen of knieën, etc. Kortom, je bent er nog lang niet als je de breedte van je zitbotten weet!

Stabiliteit en comfort

In onze fietsmetingen/bike fits doen wij dan ook nooit zitbotmetingen. Wij observeren of de positie in het huidige zadel stabiel genoeg is na een correctie in de zadelhoogte, als de stabiliteit dan nog onvoldoende is dan is de conclusie te trekken dat het huidige zadel óf door de geometrie óf door de breedte niet geschikt is. En vaak draait het dan uit op het monteren en uittesten van bredere zadels of zadels met dezelfde breedte maar een andere geometrie. De renner kan dan zelf door het uittesten van verschillende zadels heel concreet het verschil voelen, in samenspraak maken we dan een keuze voor het best passende zadel. Het moet er voor ons comfortabel en stabiel uitzien en voor de renner goed aanvoelen!

Succesvolle zadels

Met welk type zadels hebben we dan het meeste succes? Dit zijn voornamelijk zadels die behoorlijk vlak zijn en een uitsparing hebben. Een aantal merken komen meerdere keren terug in de lijstjes hieronder. Voornamelijk Selle Italia en Terry. Wilt u zeker weten welk zadel voor u het beste is? Kom dan langs voor een bikefit!

Bent u ook benieuwd naar het belang van het crankstel of het stuur voor de fietspositie? Eerder schreef ik daar al blogs over.

Hieronder onze onafhankelijke top 5 zadels voor heren en dames. Let op: De volgorde wil niet zeggen dat de nummer 1 beter geschikt is voor u dan de nummer 5! Dit is geheel afhankelijk van uw specifieke lichaamsbouw en houding op de fiets. Daarnaast zijn er nog diverse andere zadels die hieronder niet genoemd zijn die u aan de perfecte positie op de fiets kunnen helpen.

Heren top 5 fietszadels:


1. De Selle Italia Max Flite Gel Superflow L3

Selle Italia Max Flite Gel Superflow Zadel

2. Selle Italia Novus Boost TM Superflow L3

3. Selle Italia Flite TM Flow L2

Selle Italia Flite Flow Gelflow Racing zadel | Zadels | Wiggle Nederland

Terry Fly Exera

Terry Fly Exera Gel Max Zadel Heren

Prologo Kappa Space T2.0

Prologo Kappa Space T2.0 Zadel

Dames top 5 fietszadels

  1. Selle Italia Diva Gel Superflow L3
Selle Italia Diva Gel Superflow

2. Terry Butterfly Exera Gel Women Sport Comfort Zadel

Terry Butterfly Exera Gel Women's Sport Comfort

3. Bontrager Sport Saddle Women’s 167mm

fietszadel

4. Selle Italia Lady Gel Flow L2

selle italia

5. Specialized Women Power Expert Mimic 168 mm

Specialized Power Expert MIMIC Vrouw Zadel