Meteen naar de inhoud

Werkwijze Bikefitting

Het uitgangspunt van mijn werkwijze voor bikefitting is “biomechanica”: Een bewegingsleer waarbij bewegingen van gewrichten, spieren en ledematen bestudeert wordt. 

biomechanica

Om goed te kunnen bewegen, of je nou loopt, schaatst of tennist, moeten de bewegingen tussen gewrichten, spieren, pezen, banden en zenuwen  goed op elkaar afgestemd worden.  Dit is dus ook het geval op de fiets. Een blessure aan de knie hoeft niet perse bij de knie vandaan te komen, dit kan ook door een ander onderdeel uit de bewegingsketen komen. Wanneer een bepaalde afstelling van de fiets niet correct is heeft dit negatieve invloed op de rest van de houding en beweging. 

Belang goede fietspositie

Het belang van een goede positie op de fiets wordt vaak onderschat. Dit is jouw kans om pijnvrij en met vertrouwen de toekomst tegemoet te fietsen. 

De repeterende beweging van het fietsen kan voor ernstige blessures zorgen als de fiets niet correct afgesteld is. Ook kleine en veelvoorkomende ‘fietspijntjes’ horen er niet bij en kunnen vaak verholpen worden. Voorkom dat je klachten ontwikkeld of dat klachten verergeren en ga voor de wetenschap dat elke trap ‘raak’ is. 
Lees hier een blog over de invloed van het crankstel.

bikefitting werkwijze
bikefitting werkwijze

De ideale fietspositie bereiken d.m.v. bikefitting

In een bikefit bereik ik de ideale fietspositie voor jou waarin prestatie en gezondheid op de fiets centraal staat. Vooral de gevolgen van een slechte houding op de gezondheid op lange termijn worden vaak onderschat. Zorg dat je dit niet overkomt en laat je fiets afstellen tijdens een bikefitting. Ook al zit je al jaren in dezelfde houding.

Aanpassen van de fietspositie tijdens de Bikefit

Onderdeel van mijn werkwijze voor bikefitting is ook dat ik niet uit ga van gemiddelden, maar kijk naar jouw specifieke situatie bij het aanpassen van je positie op de fiets. Diverse variabelen spelen hierbij een rol, zoals je fysieke gesteldheid. Denk dan aan: gewicht, flexibiliteit, huidige of oude blessures, beenlengteverschil, scoliose, etc. Ook je leeftijd, de doelen die je wenst te behalen en het type fiets waarop je rijdt zijn belangrijk bij het bepalen van de ideale zit op de fiets. 

Bovendien krijgt je adviezen mee hoe je door aan jouw lichaam te werken de fietspositie nog verder kan perfectioneren.

Afstellen van de fiets

Bij het afstellen van de e-bike(of stadsfiets, trekking/toeringfiets, hybridefiets) is elk onderdeel van belang: de lengte van het crankstel, de breedte en geometrie van het zadel en het stuur, de stuurpen en zadelpen, maar ook de voetplaatsing op de pedalen. We nemen samen tijdens de bikefitting elk onderdeel onder de loep, ik stel het optimaal af en voorzie je van advies als er zaken beter kunnen. Als er nog ruimte voor verbetering overblijft na de bikefit hoor je dit ook altijd van mij! Denk dan bijvoorbeeld adviezen voor een volgend frame als het huidige frame eigenlijk te groot of te klein is.
Ik ga er bij iedereen voor om de best mogelijke fietspositie te creëren. Correcte afmetingen van de verschillende onderdelen zijn hiervoor onmisbaar.

Na de Bikefitting

Na een bikefit bij de Biomechanieker hoef jij je niet meer aan je fiets aan te passen, maar is jouw fiets volledig aan jou aangepast en kun je ontspannen en pijnvrij het beste uit jezelf halen. In de periode na de bikefit blijf ik graag in contact om de vorderingen te volgen.

trekkingfiets