Wanneer en waarom zou je een bikefitting doen? Op deze vraag geef ik antwoord in deze nieuwe blog.
Waarom een bikefitting doen?
Op ‘waarom een bikefitting doen’ is het antwoord makkelijk te geven. Je koopt toch ook je schoenen in de goede maat, je broek niet te groot en je verplaatst ook je autostoel naar de meest comfortabele positie? Met een bikefit laat je jouw fiets perfect aanpassen naar jouw lichaam. Hierdoor ervaar je direct meer comfort en een verbeterde krachtsoverbrenging. Bovendien voorkom je met een goede bikefitting dat je serieuze klachten kan ontwikkelen in de toekomst. Een bijkomend voordeel is dat je waarschijnlijk veel zal leren gedurende de bikefit. Die kennis en bewustwording neem je mee gedurende je jaren op de fiets en zal ervoor zorgen dat je niet snel (meer) een miskoop zult doen op fietsgebied.
Kennis over de verschillende componenten op de fiets
Naast dat een bikefitting je een goede houding op de fiets oplevert leer ook je over de geschiktheid van de verschillende componenten op je fiets.
Denk aan:
– Wat is de goede cranklengte voor jou?
– Wat is een goed stuur, zowel qua vorm als maat?
– Welk zadel is goed passend en comfortabel?
Waardevolle informatie voor elke fietser!
Wanneer een bikefitting doen?
Het ‘wanneer’ kunnen we opsplitsen in:
1. De beste tijd in het jaar om een bikefitting te doen.
2. Wanneer je lichaam aangeeft dat een bikefitting nodig is.
De beste tijd in het jaar voor een bikefitting
Normaal gesproken adviseer ik klanten om ruim voor een bepaald fietsdoel de bikefit te doen. Denk aan een fietsreis of fietsvakantie die op de planning staat, maar dit doel kan ook een lange trainingstocht of toertocht zijn. Het lichaam heeft tijd nodig om aan de aanpassingen aan de fietspositie te wennen. Dit kan soms gepaard gaan met nieuwe of andere pijntjes welke bijna allemaal binnen 10 tot 15 ritten zullen verdwijnen. Die tijd wil je dus in ieder geval nemen! Afhankelijk van hoe vaak je per week fietst kun je uitrekenen wat voor marge je aan zou willen houden.
De meeste kilometers worden in het voorjaar en de zomer gemaakt. Daardoor is wat mij betreft de beste tijd om een bikefit te doen: de winterperiode.
Bikefit in de winter
Door in de winterperiode de bikefitting te doen zul je perfect voorbereid aan het nieuwe fietsseizoen beginnen. Daarnaast hebben de meeste goede bikefitters het in de zomer enorm druk waardoor er lange wachttijden zijn. In de winter kun je vaak binnen een paar weken terecht voor je afspraak. Voor wedstrijdwielrenners is het heel normaal om in december, januari of februari een bikefitting te doen. Maar de meeste recreatieve wielrenners gaan hier pas aan denken zodra er klachten zijn ontstaan.
Wanneer je lichaam aangeeft dat een bikefitting nodig is
Iedereen die voor het eerst op een racefiets stapt zal met pijntjes te maken krijgen. Veel van deze pijntjes zullen snel minder worden of verdwijnen. Maar als er pijntjes blijven en zich ontwikkelen tot klachten dan is er vaak meer aan de hand. Denk aan klachten aan het zitvlak/zadelpijn, nekpijn, kniepijn, pijn in de onderrug, pijn tussen de schouderbladen, klachten aan de handen of pijn aan de voeten. Dit soort klachten is vaak het gevolg van een verkeerde fietsafstelling of ongeschikte componenten(bijvoorbeeld een verkeerd zadel of verkeerde cranklengte), of door een combinatie van beiden.
Bikefitting is aan te raden!
Kamp je met bovengenoemde klachten en kom je er zelf niet uit? Dan is een bikefitting zeer aan te raden. Maar ook als je nu geen klachten hebt kan een bikefit ervoor zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft.
Geïnteresseerd? Ik help je graag verder! Kom langs bij de Biomechanieker in Heenvliet of Rotterdam voor een bikefit!