Meteen naar de inhoud

Welke cranklengte voor de racefiets

  • door
welke cranklengte

De lengte van cranks wordt meer en meer onderwerp van gesprek. Tien jaar geleden werd er niet of nauwelijks over gesproken, momenteel wordt er zelfs op ‘zondagse’ ritjes met de wielerclub over cranklengte gepraat. In dit stuk mijn opinie + handige tips en adviezen omtrent cranklengte.

De ‘standaard’ cranklengte, is dat wel de cranklengte die jij eigenlijk nodig hebt?

Bij de aanschaf van een nieuwe fiets wordt er zowel door de klant als door de rijwielhandel vaak gedetailleerd en precies gekeken naar de framemaat. Ook een zadel komt vaak ter sprake, in sommige gevallen ook het stuur. Maar waar is de lengte van het crankstel in dit verhaal? Als we logisch nadenken, is dit wellicht wel hét belangrijkste onderdeel van de fiets. Een onderdeel dat meer impact heeft op de volledige fietsbeweging dan elk ander onderdeel. Bovendien een onderdeel wat niet aan te passen is.

Comfort, plezier en prestatie op de racefiets

Het rondje van de cirkel gecreëerd door de lengte van de crank is niet bij te stellen. Als we cranklengte in dat licht bekijken, is het vele malen belangrijker om deze cranklengte exact goed te hebben, dan de maat van een frame. Een framemaat is immers op meerdere manieren te manipuleren. Denk aan het verstellen van het zadel en het inkorten/verlengen/verhogen/verlagen van de stuurpen. Zelfs met de positie van schoenplaatjes kan gespeeld worden om de maat van een frame beter passend te krijgen. Dit alles is in het geval van cranks niet aan de orde. Dus welke cranklengte je bij de fiets geleverd krijgt is van wezenlijk belang voor het comfort, plezier en de prestatie op de fiets.

welke cranklengte

Goed advies is schaars

Veel rijwielhandelaren krijgen hun fietsen ‘kant-en-klaar’ geleverd vanuit de fabriek. Dit is direct één van de belangrijkste redenen waarom er maar weinig aandacht wordt besteed aan cranklengte. In veel gevallen is dit ook de reden waarom er aan maten van de andere componenten weinig aandacht wordt besteed. Oftewel, je koopt de fiets zoals hij bij hen geleverd is. Je kunt je voorstellen dat een fietsenwinkel er niet op zit te wachten dat er op een fiets die bij hun te koop staat een andere crank, een ander stuur, andere stuurpenlengte en een ander zadel gezet moet worden. Helaas is dit in de praktijk wel vaak nodig om een perfect passende, gepersonaliseerde fiets te krijgen.
Een andere reden waarom er vaak geen of matig advies gegeven wordt over cranklengte is onwetendheid.

Wat heeft de cranklengte voor impact op de racefiets?

Wat de meeste fietsers denken dat het effect van cranklengte is:

– Kracht leveren d.m.v. een hefboomeffect.

Wat de cranklengte daadwerkelijk voor invloeden heeft:
– Invloed op de kniehoek en daarmee knieproblematiek
– Invloed op de heuphoek en daarmee mogelijke onderrugklachten + gevolgen voor de stuurhoogte
– Gevolgen voor bekkenkanteling en daarmee een andere zit op het zadel + gevolgen voor de stuurhoogte
– Invloed op dode punt in de omwenteling en daarmee een verbeterde of verslechterde krachtsoverbrenging
– Gevolgen voor de cadans, het gemak waarmee je de rondjes trapt.

Welke cranklengte je kiest heeft zelfs invloed op hoe makkelijk je een diepe/ aerodynamische houding aan kan nemen. Kortom, een zeer belangrijk onderdeel!

welke cranklengte

Welke cranklengte heb je nodig? Zorg dat je goed voorgelicht bent.

Op dit moment mag je er in de fietsbranche nog niet vanuit gaan dat je goed voorgelicht wordt op de verkooppunten van fietsen. Het draait, logischerwijs maar helaas, vooral om het verkopen van de fiets en niet om het verkopen van een ‘perfect passende fiets’. Dit laatste is wel van wezenlijk belang om vele jaren plezier te hebben van het nieuwe rijwiel. Zorg dus dat je goed voorgelicht bent op het gebied van de correcte maat crank, maar ook voor wat betreft de andere componenten op de fiets.

Als bikefitter hecht ik veel waarde aan het optimaliseren van elk afzonderlijk onderdeel. Elk onderdeel moet bij jou passen om een optimale ervaring op de fiets te kunnen garanderen. Gelukkig zijn er veel mensen die voorafgaand aan het kopen van een fiets onafhankelijk advies in komen winnen. Ik bied hiervoor ‘aankoopadvies‘ aan. In dat geval ben je perfect voorbereid als je de wielerzaak binnenloopt.
In een andere blog over cranklengte geeft ik meer praktische tips waarmee je zelf al een eind kan komen in het bepalen van de goede cranklengte. Daarnaast kun je aan de slag met mijn ‘Do-It-Yourself-Bikefit‘, waarin ik je perfect uitleg hoe je de correcte maat van elk onderdeel bepaalt + je racefiets goed afstelt.