Meteen naar de inhoud

Slapende handen op de fiets

  • door
slapende handen fietsen

Slapende handen tijdens het fietsen: oorzaken en oplossingen

Slapende handen op de fiets is een veelvoorkomend probleem onder fietsers. Het kan leiden tot ongemak, pijn en zelfs gevaarlijke situaties. In deze blog bespreken we de oorzaken van slapende handen en hoe je dit probleem kunt voorkomen of verhelpen.

slapende handen fietsen

Oorzaken van slapende handen tijdens het fietsen

Er zijn verschillende redenen waarom je last kunt krijgen van slapende handen tijdens het fietsen:

  • Druk op de zenuwen en bloedvaten in je polsen en handen door een verkeerde houding op de fiets
  • Trillingen die via het stuur worden doorgegeven aan je handen
  • Koude temperaturen die de bloedcirculatie in je handen verminderen
  • Te lang in dezelfde houding fietsen zonder regelmatig van positie te wisselen

Gevolgen van slapende handen

Slapende handen kunnen de volgende gevolgen hebben:

  1. Verminderde controle over het stuur en de remmen
  2. Pijn en ongemak in de handen, polsen en onderarmen
  3. Verhoogd risico op ongevallen door verminderde controle over de fiets

Oplossingen voor slapende handen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om slapende handen op de fiets te voorkomen of te verhelpen:

1. Pas je fietshouding aan

Zorg ervoor dat je fiets goed is afgesteld op jouw lichaam. Een verkeerde houding kan leiden tot overmatige druk op je handen en polsen. Laat je fiets afstellen door een professionele bikefitter of volg online tutorials om zelf aanpassingen te maken.

slapende handen fietsen

Welke aanpassingen je zelf kan doen aan de fiets om slapende handen te verminderen:

1: Zet je stuur omhoog, of juist omlaag.

Die laatste aanpassing lijkt tegenstrijdig maar zeker bij wielrenners is dit een aanpassing die vaak werkt! Door het lager zetten van het stuur wordt bij wielrenners de eigen core iets meer aangesproken, waardoor dit een mogelijke oplossing is. Zeker bij fietsers waarbij de schouders zichtbaar ‘omhoog geduwd’ worden is dit een aanpassing die vaak helpt bij het verminderen van tintelende vingers en slapende handen.

2: Verander de kanteling van je stuur/ shifters.

Het beste is om je handen en polsen in één lijn te plaatsen met je onderarmen.

3: Kantel je zadel iets naar achteren.

Ik zie vaak klanten met tintelende handen doordat hun zadel te ver voorover gekanteld staat. Hoe ver je dit moet kantelen hangt erg af van het type fiets en je fietshouding. Krijg je na het achteruit kantelen van je zadel last van een drukkend gevoel op het perineum? Dan heb je waarschijnlijk een ongeschikt zadel….
Richtlijnen voor de zadelkanteling bij slapende handen: Voor een racefiets minimaal een horizontale stand of iets achterover. Voor een mountainbike, trekkingfiets of e-bike kantel je het zadel altijd iets achterover.

2. Gebruik ergonomische fietsaccessoires

Investeer in ergonomische handvatten en handschoenen die de druk op je handen verminderen en trillingen absorberen. Er zijn speciale handvatten voor mountainbikes en trekking fietsen met een bredere ondersteuning voor de palm en handschoenen met gel- of schuimvulling.

3. Verander regelmatig van positie

Wissel tijdens lange fietstochten regelmatig van positie op het stuur. Verplaats je handen naar verschillende delen van het stuur om de druk te verdelen en de bloedcirculatie te stimuleren.

4. Doe ontspanningsoefeningen

Tijdens pauzes kun je ontspanningsoefeningen doen voor je handen en polsen. Strek je vingers, maak vuisten en draai met je polsen om de spieren en gewrichten soepel te houden.

5. Werk aan de core stability

De eigen rompstabiliteit is enorm belangrijk bij het voorkomen van de slapende handen en tintelende vingers. Hoe sterker de core is, hoe minder snel je last zal krijgen van dit vervelende fenomeen! Kijk eens op de website van sportzorg voor een goed core stability schema.

Conclusie

Slapende handen tijdens het fietsen is een vervelend probleem. Met de juiste aanpassingen en technieken kun je het voorkomen of verhelpen. Besteed aandacht aan je fietshouding, gebruik ergonomische accessoires, wissel regelmatig van positie en doe ontspanningsoefeningen. Werk daarnaast aan het trainen van sterke rug- en buikspieren. Zo kun je comfortabel en veilig blijven fietsen zonder last te hebben van slapende handen. Kom je er zelf niet uit? Bezoek dan de Biomechanieker voor een complete bikefitting.