Meteen naar de inhoud

Afstellen trekkingfiets of e-bike

  • door
Bikefit trekkingfiets e-bike

Een tijdje geleden zijn we als proef gestart met het aanbieden van fietsmetingen en bikefits voor e-bikes, stadsfietsen, trekkingfietsen, enzovoort. Veel mensen blijken ook problemen te hebben met het afstellen van de e-bike of stadsfiets. Hierdoor hebben ze dus ook problemen met het vinden van een goede fietshouding. Voor de groep mensen die niet op de racefiets actief is blijken fietsgerelateerde klachten veelvuldig op te treden. Uiteraard is dit volkomen logisch aangezien vele mensen dagelijks op weg naar het werk of voor het plezier gebruik maken van dit type fietsen.
Na een aantal maanden met diverse klanten met verschillende typen fietsen kunnen we deze proef als zeer succesvol beschouwen. Oftewel, we gaan hiermee door!

Aanschaffen nieuwe fiets

Deze klachten ontstaan vaak om dezelfde redenen als bij wielrenners. Een verkeerde afstelling in combinatie met niet volledig geschikte/ gepersonaliseerde onderdelen op de fiets.
De problemen begin vaak al bij het aanschaffen van de fiets. Zoals ik ook in andere blogs heb beschreven is er in de fietsenhandel te weinig aandacht voor het écht personaliseren van de fiets. De meeste fietsenmerken hanteren maattabellen waarin enkel de totale lengte, soms nog aangevuld met de binnenbeenlengte, wordt gebruikt voor het adviseren van een framemaat. Vervolgens krijgt u op basis daarvan een framemaat toegewezen met (vaak) verder allemaal reeds voorgemonteerde onderdelen. Oftewel géén verdere specificatie voor wat betreft cranklangte, stuurbreedte en type zadel.

Een goed advies

Een echt goed advies kan eigenlijk pas gegeven worden na een analyse waarbij er niet alleen rekening wordt gehouden met de totale lengte en binnenbeenlengte, maar ook met de verhouding tussen lengte boven- en onderbeen, armlengte i.c.m. lengte romp, leeftijd en de gesteldheid van gewrichten en spieren. Fietsenhandelaren handelen naar eer en geweten, al zou er zoals ik hierboven beschrijf wat mij betreft nog veel te winnen zijn.

Eerste afstelling nieuwe fiets

Als het gaat over het afstellen van de nieuwe e-bike, stadsfiets of trekkingfiets gaat dit ook vaak niet verder dan even een proefrondje fietsen en op basis daarvan het zadel iets omhoog of omlaag zetten, het stuur of zadel kantelen. En daar komt nog bij dat op het moment de schaarste in onderdelen en complete fietsen zwaar drukt op de fietsenhandel. Dit heeft niet altijd goede keuzes tot gevolg..

Wat is een goede houding op de fiets?

Een goede houding op racefietsen en mountainbikes is iets waar wij al jaren ervaring mee hebben. Gelukkig komen heel veel zaken overeen met het goed afstellen van een e-bike/ stadsfiets/ trekkingfiets. De uittrap bijvoorbeeld moet precies hetzelfde vormgegeven worden om de belasting op voornamelijk de knieën, heupen en onderrug te beperken. Daarnaast is belangrijk dat de ruggengraat mooi recht of lichtgebogen loopt. Er moet ontspanning in de armen en schouders zijn. De handvatten spelen ook een belangrijke rol in de ergonomie van de fiets.
De klanten die wij tot nu toe gezien hebben met e-bikes, stadsfietsen op sportieve trekkingfietsen kwamen om uiteenlopende redenen langs. Sommigen wilden voor de fietsvakantie graag comfortabeler fietsen, anderen wilden ontspannen naar het werk kunnen fietsen. Wellicht is het ook iets voor u om langs te komen met bijvoorbeeld uw e-bike voor een fietsmeting/bikefit!

Meer lezen over het belang van bijvoorbeeld het crankstel?

goed afstellen e-bike