U fietst al maanden, jaren, in sommige gevallen al decennia in een bepaalde houding op uw racefiets of mountainbike. Moet je dat dan wel willen veranderen? Regelmatig spreek ik mensen die hier over twijfelen, bang zijn om juist door een fietsmeting of bikefitting klachten te ontwikkelen of de klachten te verergeren. Want, als er geen of weinig klachten zijn, waarom dan een fietsmeting doen!
Ik vertel deze wielrenners dat ze zich juist dan in de best mogelijke lichamelijke situatie bevinden om een goede fietsmeting te laten doen. Het lichaam hoeft niet te herstellen van een blessure of hardnekkige klachten, zal zich dus sneller aanpassen aan een andere houding. Bovendien zult u direct ten volle kunnen genieten van het gevoel dat alleen renners kennen die dit bij ons hebben ervaren: Het gevoel om écht goed op de fiets te zitten.

Uiteraard is het bij zo’n ‘nieuwe start’ niet altijd direct rozengeur en maneschijn.. Zodra een lichaam wat ‘vergroeid’ is met een bepaalde houding op een fiets gedwongen wordt om in een andere houding te bewegen, gaat deze op bepaalde punten soms tegenstribbelen. Spieren die normaal onvoldoende werden aangesproken moeten nu hun steentje bijdragen in de beweging. Pezen die normaal niet werkten komen nu onder spanning te staan. Dat kan kleine pijntjes opleveren. Deze pijntjes zullen echter altijd binnen een 10-tal ritten verdwijnen. Uw lichaam kan zich enorm snel aanpassen aan de nieuwe situatie. Óók in het geval van al 5 of 10 jaar in dezelfde houding te hebben gefietst. Wat soms iets langer kan duren is het inslijpen van de nieuwe beweging in uw hersens. Zonder dat we er mee bezig zijn spelen deze een hele grote rol in welke beweging dan ook. Zij coördineren de beweging, en zorgen hierdoor ook voor een gedeelte van de efficiëntie daarvan. Een nieuwe houding voelt hierdoor in het begin vreemd aan(in de meeste gevallen “positief-vreemd”). Dat zijn eigenlijk de hersens die ons vertellen, dit ben ik niet gewend! Maar wanneer het na grofweg 20 ritten zover is dat de beweging volledig ingeslepen is komt dat gevoel waar ik eerder over schreef: Het gevoel om écht goed op de fiets te zitten. Binnenkort zal ik proberen te beschrijven hoe dit voelt. Maar leest u nu al eens wat Nick hierover schrijft bij onze referenties!